Videofotograf: Ingrid Styrkestad, Lydopptak: Magnus Berg Edin

Publikumsprosjektet Dialog

Under samarbeidet med Frikar på Den Norske Opera og Ballett i mai, ønsket vi å nå et yngre publikum. Derfor tok TrAP initiativ til et pilotprosjekt som undersøker hvordan ungdom opplever forestillingen Bivrfrost og det å gå i Operaen.

I publikumsprosjektet Dialog deltar åtte personer i alderen 16-17, fra Oslo, Akershus og Østfold. Noen holder selv på med dans, mens andre har helt annen bakgrunn, og flere besøker Operaen for første gang. Ungdomspanelet fikk først en introduksjon til forestillingen av koreograf Hallgrim Hansegård. På premierekvelden fikk de treffe danserne på scenekanten, med mulighet for å stille spørsmål. Tilslutt deltok de i en workshop hvor de ga tilbakemeldinger på sin egen opplevelse, og hva de mener kan gjøres for å nå bedre ut til unge. Se resultatet i videoen fra prosjektet.

Bivrfrost
Frikar Dance Company

torsdag 22. mai kl. 19.00
fredag 23. mai kl. 19.30
lørdag 24. mai kl. 15.00 og 19.00
søndag 25. mai kl. 15.00 og 19.00

Det unge Valdres-baserte dansekompaniet Frikar har etablert seg som vårt fremste ensemble for norsk folkedans - eller lausdans, slik de selv helst ønsker å uttrykke det. Kompaniet bringer med seg en norsk regional utøverarv og er i tillegg unike gjennom å koble denne til en videre verden, i å hente inspirasjon og refleksjon fra møtet med andre dansemiljøer og tankesett.

I forestillingen Bivrfrost søker koreografen og danseren Hallgrim Hansegård tilbake til den nordiske urmytologien, til Odin og Åsatroa. Med referanse til Snorre og hans Ynglingesaga, bygger forestillingen videre rundt påstanden om at æsene i sin opprinnelse kom fra Asia. Slik blir dette et spenstig møte mellom tankesett og dansetradisjoner, hvor vår lokale folketradisjon settes i sin rettmessige internasjonale ramme. Resultatet er et brobyggerprosjekt som både overrasker og kan ta pusten fra selv de mest garvede publikummere.

Hansegård har vært en klar og aktiv kritiker til hvordan krefter i det norske nynazistmiljøet og rundt det svenske høyreekstreme partiet Sverigedemokratarna har våget å bruke folkedans som emblem for sin nasjonalisme. Slik finner vi også NS-propaganda i bakgrunnsmaterialet som vises i forestillingen. Frikars dansekunst er av denne verden og ønsker å bringe folkedansen vekk fra all uklar forestilling om en mytisk ren (norsk) kultur bygget i fortid.

Den er en stor glede for TrAP å samarbeide med Frikar og se denne forestillingen satt opp på vår mest prestisjetunge dansescene. Særlig synes vi dette er viktig nå i året for grunnlovsjubileet, som etter vår mening bør handle om vår egen tid, om medborgerskap og demokratisering, i tråd med utgangspunktet for grunnloven vår. Forestillingen Bivrfrost møter verden med åpne øyne og kan fort være det mest tankevekkende av sitt slag du kan oppleve dette året. 

Trailer

Et samarbeid mellom TrAP og Frikar

 


 
TrAP
Kongens gate 2, 0153 OSLO
Tlf. +47 22 41 59 00
E-post post@trap.no